Anekdote van een paarse sjaal

Het is laat dat ik nog in mijn laptop kruip. Het is koud, waterkoud, en ik stap de trein uit. Ik ben weer thuis, maar mijn stad begroet me met haar ijzige kou.
Het lijkt een sociaal experiment te worden, maar mijn gedachtes gaan alle kanten op. Vanwege de regen, die me in mijn geboorteplaats had begroet, had ik mijn dunne sjaal om mijn hoofd gewikkeld. Gedacht dat het eenmaal weer thuis ook zou regenen, wikkelde ik de sjaal in de trein weer om mijn hoofd. Ik stap uit en loop naar mijn fiets. Terwijl ik fiets bedenk ik me dat het niet eens regent, maar de sjaal zit eenmaal warm om mijn hoofd.

Mijn gedachtes gaan dus alle kanten op, want serieus, de sjaal om mijn hoofd lijkt op een hoofddoekje. Mijn vreemde gedachtes laten een sociaal experiment zien, want ik krijg het gevoel dat mensen naar me kijken. Ik kan alleen hun gedachtes maar invullen. Dat doen mijn gedachtes: denken ze dat ik een moslima ben met een mooie paarse hoofddoek? Zijn ze angstig omdat ik een moslima zou zijn en omdat ze vinden dat de Islam de overhand krijgt in Nederland, in de wereld?
Zijn ze zelfs opgelucht als ze mijn blanke huid zien en mijn helderblauwe ogen?  Is dat de white privilege, waar ik me enorm voor schaam maar er eigenlijk niks aan kan doen omdat ik nou eenmaal wit en in een westers land ben geboren, net als iedereen er niks aan kan doen met welke huidskleur, in welk land of in welke tijd ze zijn geboren..?
Of denken ze juist helemaal niks bijzonders?

Dit is het gevaar van gedachtes… Zowel voor mij als voor hen, want gedachtes ontwikkelen angst, of angst ontwikkelt gedachtes en dat kan weer tot andere zaken leiden die wereldschokkend kunnen zijn…

Terwijl ik mijn multiculti-woonwijk in fiets en bijna thuis ben, bedenk ik me ook – want gedachtes moeten ook eenmaal gerelativeerd worden – dat ik de sjaal ook om mijn hoofd heb laten zitten, want het regende niet, omdat het zo lekker warm was. En, los van religieuze overtuigingen of wie je ook bent, die sjaal / hoofddoek stond me best goed ;)

#jesuiseensjaal #jesuismijngedachtes #jesuismijnangst?

Non.

#jesuismezelf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s