De corrector

De corrector is onmisbaar. Hier vindt u een, soort van, pleidooi voor het behoud van de corrector, die vaak wordt wegbezuinigd. Ondertussen krijgen redacteuren/schrijvers/journalisten meer werk op hun spreekwoordelijke bordje en dan glipt er wel eens een foutje in de zojuist geschreven tekst. Snel publiceren, want deadline en tijd is geld, et voilà.

En dan zit er achter een laptop een jonge vrouw die zo’n scherp en geoefend oog heeft – liefkozend noemt ze het haar ‘correctorsoog’, ze twijfelt over een verbindingsstreepje en zal dat gaan uitzoeken – dat haar ogen nauwelijks een foutje missen in een geschreven tekst. (Overigens noem ik ‘geschreven’, maar meestal is dat ‘getypt’). Zij vindt dat de kwaliteit van het geschreven stuk dusdanig achteruit gaat dat zij hier nu een pleidooi voor het behoud van de corrector aan het schrijven is. Over het algemeen zijn redacteurs/schrijvers/journalisten wel mensen met enig taalgevoel. Echter, door welke reden dan ook glipt er wel eens een foutje in, want ja, dat is toch ook menselijk. Maar, heeft u er wel eens bij nagedacht om hulp te aanvaarden als uw schrijversoog een foutje heeft gemist; dat u wellicht een correctorsoog kunt gebruiken, een externe?

Hoogstwaarschijnlijk bent u hier belandt via de vacature voor werkgever. Hier kunt u al lezen dat deze jonge vrouw, Henrike genaamd, op zoek is naar werk. Daar zij een brede interesse heeft en veelzijdig is in wat haar kwaliteiten zijn, zoekt zij ook breed naar werk. Henrike heeft geen opleiding tot corrector gevolgd, zij is geboren met haar taalpurisme en correctorsoog. Henrike helpt graag mensen en is erg leergierig.

Denkt u nu: “een correctorsoog kan ik eigenlijk wel gebruiken, maar mijn baas hè, die heeft (bijna) alle correctoren wegbezuinigd of vindt het niet zo nodig.” Stuur dan uw baas maar eens door naar mij. Ondertussen ga ik broeden op een speech, zodat ik uw baas kan overtuigen. Ik help u, u helpt mij. Zo wordt de wereld een stukje leuker :)

P.s. spread the word! Help Henrike aan werk. Bij voorbaat dank.

Advertenties

Een reactie op “De corrector

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s