New York on a budget & tips

New York! Wie droomt er niet van om daar eens naartoe te gaan? Voordat je je onvoorbereid in The Big Apple stort, hier wat tips! Ga naar alle hotspots en must see‘s, maar ik daag je uit om ook eens van die paden af te gaan. New York is natuurlijk super groot! En, het is jouw vakantie, dus geniet er ook lekker van. New York City lijkt misschien een dure stad, misschien is dat het ook wel. De huizenprijzen zijn torenhoog en New York is nou eenmaal een gewilde, en daardoor drukke, stad. Toch kun je met de volgende tips écht wel naar New York, on a budget. Natuurlijk heb ik ook tips als je eens gewoon de toerist uit wil hangen en wat ideeën zodat je niet compleet overweldigend wordt door deze prachtige stad.

Inhoudsopgave

1. Vlucht en verblijf

2. Reizen met de metro

3. Musea en uitzichtpunten

4. Eten

5. Parken

6. Shoppen

7. Stadswandelingen

8. Verrassende extra’s


Deze blog is under construction.

1. Vlucht en verblijf

Voordat je naar New York gaat, begint de voorpret meestal thuis al. Je wilt een goede deal van accommodatie en vlucht.

Vlucht

Wij hebben de vliegtickets los geboekt en vlogen vanaf Brussel. In België ligt de btw anders dan in Nederland en hierdoor kan vliegen soms qua kosten gunstiger uitvallen. Vanaf Utrecht rijd je ongeveer in 1 uur en 45 minuten naar het vliegveld. Net als bij andere vliegvelden heb je vaak wel goedkope parkings. Zoek hier vooral vooraf naar, zodat je een goede aanbieding kunt scoren. De vliegreis duurt meestal rond de 7/8 uur. Het is het makkelijkst om op JFK Airport te vliegen, omdat de verbinding via de metro naar de stad super is. Hier kom ik bij het volgende punt op terug!

Accommodatie

Qua accommodatie in New York was het even zoeken. Veel hotels waren al vol voor de periode die wij wilden boeken (begin mei), of we vonden de prijs te hoog. We wilden namelijk 9 nachten in New York verblijven, om zo eigenlijk optimaal van de stad te kunnen genieten en misschien nog uitstapjes te maken buiten de stad. Uiteindelijk, na het zoeken en vergelijken van recensies en woningen, kwamen we uit bij een appartement via Airbnb. Onze eerste Airbnb-ervaring. De recensies waren prima en over de buurt konden we nog niet veel zeggen. We hadden een historisch appartement (woonlaag van een huis) in Brooklyn, in het deel Bedford-Stuyvesant (BedStuy). De eigenaar van het huis woonde boven ons en de woonlaag onder ons werd ook verhuurd. Het schijnt dat een volledige woning huren voor een korte periode (minder dan 30 dagen) niet mag in the USA, maar een kamer of woonlaag, waar de eigenaar dus ook op hetzelfde adres woont, is geen probleem. Heb je geen ervaring met Airbnb? Let vooral op dat er veel en positieve recensies staan. Lees ze ook even door, zo kom je nog wel eens wat tips tegen. Let ook op hoe streng eventueel annuleren is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan, mocht er iets veranderen in je reisplannen.

Brooklyn heeft een associatie met hip(ster) maar ook met onrustig, als in criminaliteit. Beide kan per straat/blok(!) verschillen. Doordat we in Brooklyn zaten, zaten we ook wat verder van Manhattan. Hierdoor zijn we niet tot ’s avonds laat in Manhattan gebleven, maar konden we “thuis” lekker uitrusten van de dag en zo vroeg weer op. Wil je wel liever uitgaan en vooral ’s avonds, dan kun je misschien beter wel een accommodatie in Manhattan zoeken, want dat is toch wel the place to be.

Back to top

2. Reizen met de metro

Na 8 uur vliegen wil je zo snel mogelijk naar je (hotel)kamer. Logisch. Je kunt voor gemak kiezen en een taxi nemen, maar wanneer je het vooraf even uitzoekt, kun je prima met de metro! De metro is het meest praktische vervoer in New York. Er zijn zóveel stations waar je uit kunt stappen. Zelf rijden met de auto in zo’n drukke stad is bijna geen optie meer, er zijn toch al teveel auto’s in de stad. Dit resulteert in verkeersopstoppingen en natuurlijk de bekende laag smog die als een deken over de stad hangt. Wist je trouwens dat de meeste ondergrondse metrostations gratis wifi hebben? Ideaal als je nog even je route moet opzoeken.

Een ticket kopen

Het begint natuurlijk met een geldig vervoersmiddel. Ben je een week of langer in New York, dan raad ik je aan om een 7-daagse Unlimited pas te kopen. Doe dit altijd bij een balie of kaartautomaat. Het ticket wordt geactiveerd als je ‘m voor het eerst door het poortje haalt. Dat is dan ook gelijk dag 1, dus kom je ’s middags of ’s avonds aan, dan is het praktischer om een los kaartje te kopen. Een SingleRide-ticket is 3 dollar. Deze tickets worden ook wel Pay-per-Ride genoemd. Je kunt al deze kaartjes gewoon opwaarderen bij een kaartautomaat. Wij hebben goed gebruik gemaakt van de Unlimited en de resterende dagen hebben we er saldo opgezet, voor ‘enkeltjes’.

Kom je aan op JFK, kun je met de gratis airtrain naar het eerstvolgende ‘gewone’ metrostation. Toegang daarvoor kost 5 dollar. Je kunt gelijk bij de balie een Airtrain-ticket kopen, en bijvoorbeeld je Unlimited metrokaart. Heb je al een metrokaart met saldo, dan kun je ook gewoon door de poortjes. Het kost dus 5 dollar en als je weer teruggaat ook.

Van a naar b

Niets is zo heerlijk als het stratenplan van New York. Rechttoe, rechtaan! Niet voor niets dat Mondriaan gefascineerd was tijdens zijn Broadway Boogie Woogie. Eigenlijk werkt de plattegrond van de metro net zo. Laten we stellen dat Manhattan het belangrijkste deel van New York is en dat je daar de meeste tijd zult verblijven. Dat kan ik het simpel zeggen: je hebt up en down: Uptown en Downtown (Manhattan). En daar moet je op letten als je de metro pakt. Download vooral de plattegrond als afbeelding op je telefoon, (dan lijk je niet al te toeristisch met een papieren kaart voor je neus *wink*). Nu je dit weet, kun je gemakkelijker de juiste lijn pakken. Metro’s rijden dus ‘omhoog’, naar uptown Manhattan, Harlem en The Bronx. Ga je Downtown, dan ga je naar bijvoorbeeld Lower Manhattan en Brooklyn. Voordat je denkt: en links en rechts dan? Nou, ehm, nee. Dat is dan het meest verwarrende misschien. Neem Central Park als grote middelpunt en de metrolijnen gaan daar omheen. Echt links en recht is er in Manhattan niet echt (in Brooklyn júist wel), dus let goed op welke lijn je neemt en waar je kan overstappen. Overstappen is helemaal niet moeilijk, er is altijd goede ‘bewegwijzering’. Als je moeilijk voor de kaart staat te kijken, menig New Yorker zal je vragen “Do you need any help?”

Back to top

3. Musea en uitzichtpunten

Zo’n big city als New York, met al haar culturen en kunstenaars kan niet anders dan veel musea hebben! Maar niet alleen voor de kunst hoef je naar New York, er zijn genoeg andere hotspots waar je je kunt vermaken. Vaak kun je wel ergens een combinatieticket halen, zoals een New York Explorer Pas. Hiermee kun je meerdere attracties bezoeken, voor een wat goedkopere prijs. (Denk wel na of je de locaties ook echt gaat bezoeken voordat je er al voor betaalt.)

Musea

Genoeg keuze in musea, voor elk wat wils. Denk aan het beroemde Metropolitan Museum of Art (The Met), het Museum of Modern Art (MoMa), Guggenheim Museum, maar ook het Museum of Jewish Heritage, American Museum of Natural History en het nieuwe 9/11 Museum. Ik ben zelf naar het MoMa geweest, waar je Van Gogh’s Sterrennacht en Mondriaans Broadway Boogie Woogie kunt zien, of Andy Warhols kunstwerken. Ook de moeite waard: The New York Public Library. Gratis toegankelijk in een prachtig, historisch gebouw.

Uitzichtpunten

New York telt drie uitzichtpunten: Empire State Building, Rockefeller Center (Top of the Rock) en de nieuwe One World Tower. Allemaal unieke uitzichten en allemaal de moeite waard. One World Center is het hoogste uitzichtpunt. Deze moet ik nog bezoeken. Het Empire State Building is het mooist om bij nacht te bezoeken, je kijkt je ogen uit vanwege de vele lichtjes in de stad. Top of the Rock schijnt het mooiste uitzicht te hebben, omdat je uitkijkt op Central Park; een groot groen rechthoek, tussen al die bebouwing. Heel bijzonder! Met helder weer kun je vaak verder kijken dan je denkt, dus bezoek er sowieso één.

Sightseeing

Er zijn nog andere plekken waar je naartoe kunt gaan. Denk aan het Vrijheidsbeeld op Liberty Island. Koop je een ticket, dan kun je naar zowel Miss Liberty als Ellis Island, waar de immigranten destijds aan land kwamen. Er is een klein museum en wel interessant als je die geschiedenis interesseert. Hoef je niet zo nodig hutje mutje op zo’n cruisje? Neem dan de gratis ferry naar Staten Island. Je hebt een rustige vaartochtje, je ziet de skyline van Manhatten en vaart langs het Vrijheidsbeeld. Genoeg fotomomenten! Vergeet vooral niet langs het 9/11 Memorial te lopen. Dit monument is een soort parkje geworden, toen ik er in 2012 was, was het nog echt een Ground Zero. De ‘watervallen’ zijn indrukwekkend groot, de omtrek zoals beide torens ooit waren. Sta even stil bij de gebeurtenissen op 9/11. In de buurt van Fifth Avenue zit Grand Central Station. Je zult de hal met de bekende klok wel eens in films hebben gezien. Het mooie marmer, zeker de moeite waard. Over films gesproken, wat dacht je van Times Square? Ga vooral eens als het donker is. Je vindt hier in de buurt ook de meeste Broadway theaters en bij TKTS kun je tickets goedkoper scoren. Koop alleen niet ‘gewoon van straat’, maar altijd bij een echt loket. Google anders vooraf even, zodat je de juiste hebt.

Back to top

4. Eten

In New York staat op elke hoek een eettentje met street food, maar New York staat ook bekend om haar high cuisine. Het blijft Amerika, dus er is ruime keuze in fastfood. Het kraanwater vond ik niet te drinken, omdat het enorm naar chloor smaakte. Koop vooral grote flessen water in, waarbij je steeds een kleiner flesje kunt bijvullen. Dat scheelt weer plastic. Je zult ook merken dat het ene bronwater anders smaakt dan het andere. Overigens is in de supermarkt vers voedsel, zoals groentes, aardig prijzig, dus het is geen wonder dat mensen sneller grijpen naar het makkelijke eten. Er is wel een cultuur van uit eten gaan.

‘Snel eten’

Men ontbijt sneller buiten de deur, dus er zijn leuke koffie- en ontbijtzaakjes. Bagels zijn natuurlijk favoriet! Vergeet niet de New York cheesecake. Ben je in de buurt van Rockefeller Center, ga even langs bij Magnolia Bakery voor cupcakes of andere gebakjes. Dit schattige bakkerijtje maakt heerlijk gebak en je kunt de bakkers live volgen wanneer ze taarten decoreren. Is het warm weer, geniet dan van een Cold Brew, die je overal wel kunt halen. Vergis je niet met een Iced Coffee, wat meer een milkshake is. Cold brew is koudgezette koffie, wat niet zo bitter is als afgekoelde ‘warme’ koffie. En met een beetje melk erbij heb je goede kwaliteit koffie. Want, gewone Amerikaanse koffie is voor Nederlanders echt slootwater… Vandaar dat Starbucks zo goed loopt en natuurlijk vind je die op elke hoek. Op de andere hoeken kun je de heerlijke en biologische Pret A Manger vinden, bekend uit Groot-Brittannië, of een Dunkin’ Donuts. Bij de McDonald’s USA kun je ook goede salades vinden, je zou het misschien niet verwachten. De South West salad was mijn favoriet, die is normaal met kip, maar vanwege de bonen en tortillachipjes een lekkere saladecombinatie.  Regelmatig zie je een eetkarretje op straat, met pretzels of hotdogs. Je kunt ook je avondeten scoren, bij de kip- en falafeltentjes, of (spicy) Indiaas. Of ga langs een Wok to Go voor een heerlijke maaltijd. Mensen gaan er al vanuit dat je het mee wilt nemen, dus aan tasjes geen gebrek. Ook niet aan saus trouwens, want waar je ook komt: white sauce or red sauce?

‘Bijzonder eten’

Ga ook lekker uit eten. Je kunt even zuinig doen en vaak street food  halen, waar je zeker een goede maaltijd aan hebt. Geniet zeker even van het uit eten gaan. Zoek een lobster restaurant, een steak house, en sla vooral het Hard Rock Cafe op Times Square niet over! Wil je uit eten op een bijzondere loatie? Ga dan naar Eataly. Het is een Italiaanse versmarkt en restaurant in een van de nieuwe World Trade Center’s. Hier vind je speciale vleessoorten en kazen, balsamico’s en wijnen. Het restaurant heeft goede wijnen en verrukkelijk eten van verse ingrediënten. Het restaurant is niet zo groot, maar wel bijzonder: je kijkt namelijk uit op het 9/11 Memorial. Kun je je voorstellen dat een aantal jaren geleden dit allemaal was weggevaagd? Het is mooi opgebouwd en met groot respect voor de stad. Hou je wel van versmarkten? Ga vooral naar Chelsea Market! Deze oude Oreo-fabriek is een hippe plek met allemaal leuke eettentjes en waar je ook versproducten kunt kopen. Ideaal als het regent, want de hele markt is gewoon binnen.

Back to top

5. Parken

Ga naar Central Park voor je rust, of om te sporten. In het midden van het park zul je de auto’s soms niet eens meer horen. Zoek verkoeling in de schaduw, bij de meertjes of op een van de stevige rotsen die uit de grond opdoemen. Geniet van de spelende kinderen en het contrast van natuur en de gebouwen. Een bijzondere locatie is het zeker en je hebt er nooit genoeg van gezien. In Battery Park waan je je over een boulevard die langs de Hudson rivier loopt. Dit is echt de plek om te (hard)lopen, je ziet ook mensen tijdens hun lunchpauze hier even een stukje wandelen. Ga ook vooral eens lekker zitten om te genieten van het water. Ga je naar het bekende Flatiron Building? Dan kun je ook naar van een park genieten, namelijk Madison Square Park. Of kom je langs Union Square? Ook daar: Union Square Park. Maar ook bij City Hall heb je een leuk parkje, vlakbij de Brooklyn Bridge. En daarover gesproken: Brooklyn Bridge Park. Je kunt daar ook aan de Brooklyn-kant van de Hudson lopen. In de parken zie je veel van de bekende eekhoorntjes en alle parken zijn behoorlijk schoon! Daar steken ze dan ook wel flink wat energie (en mensen) in. Last but not least, het hoogste en meest originele park van New York is toch wel het High Line Park. Dit voormalig treinspoor is omgedoopt tot park. En hoe! Meters boven de grond kun je genieten van een uniek stukje rust. Het park loopt als een smalle lijn door de stad en je kunt er op verschillende plekken op en af. De perkjes staan vol mooie planten en bloemen en je loopt over of naast de rails. Op veel plekken heb je een mooi doorkijkje, maar ook als je langs de gebouwen loopt zie je veel bijzonders. Dit komt omdat veel muren een inspiratiebron zijn geweest voor artiesten en hebben het opgevrolijkt met street art, of wall art.

Back to top

6. Shoppen

Shop ‘till you drop! Nu de dollar gunstig ligt ten opzichte van de euro, kun je sowieso makkelijker goedkoper shoppen. Veel merken uit de USA bieden ook hun producten goedkoper aan dan in Nederland. Denk aan Nike en Tommy Hilfiger. Hou je wel van de merken? Ga dan langs Fifth Avenue en laat de merken je om de oren vliegen! Vind je deze merken alsnog te duur, gelukkig kun je ook je merken inslaan op andere locaties. Op Times Square zijn ook andere merken te vinden. En H&M vind je overal. Century 21 is een grote department store, oftewel een outletwinkel die veel merken soms voor de helft van de originele prijs aanbiedt! Sla echt hier je slag en zorg dat je in je koffer genoeg ruimte overhoudt. Ik ben vooral naar de flagship store bij Cortland Street gegaan. Deze vestiging heeft zo’n 7 verdiepingen plus nog een aparte schoenenafdeling. Wil je ook nog wat boeken kopen? Sla dan Barnes & Noble niet over. Ze hebben op Union Square en op Fifth Avenue een grote vestiging. Maar, vind je tweedehands niet erg? Strand Bookstore is your place to be. 18 mijl aan boeken!

Back to top

7. Stadswandelingen

De metro is goed geregeld in The Big Apple. Maar lopen is soms veel leuker, omdat je meer ziet! Ik daag je uit om alle bruggen te bewandelen, want met de metro is het veel saaier. Gun je ogen de weidse uitzichten van het water en de skylines. Maar je kunt natuurlijk ook door de stad wandelen, of kies een plek in Central Park. Ik heb hier even drie ‘wandelingen’ uitgelicht, waar ik zeker tijdens mijn laatste reis erg van heb genoten. Heb je aanvullingen, laat het vooral weten!

De bruggen van New York City

New York telt eigenlijk drie bekende bruggen: Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge en de Williamsburg Bridge. Ze verbinden allemaal Manhattan met Brooklyn, maar elk hebben ze hun eigen bouwstijl en natuurlijk eigen view. Tip: plan een wandeling over de brug in de ochtend, het liefst voor 9 uur. Dan ben je eigenlijk alleen met de forenzen en is het nog niet zo druk. Prefect voor mooie doorkijkjes, uitrustpunten en natuurlijk: foto’s! Laat je verrassen als je de andere kant van de brug bereikt en verken ook dat deel van de stad.

Wandeling langs de Hudson 1

Begin bij Battery Park, bijvoorbeeld bij het Netherland Monument. Dit geeft de geschiedenis weer van toen de eerste Nederlanders aan land kwamen. Verken het park en sla rechtsaf. Loop vervolgens langs de Hudson en geniet van de frisse lucht die vanaf de rivier je tegemoet komt. Rust uit op een bankje, of lees een boek. Je kunt vanaf daar heel makkelijk doorlopen naar het 9/11 Memorial. Begin je bij Wall Street, dan kun je zelfs een rondje maken via Battery Park, 9/11 Memorial, langs City Hall, zo de Brooklyn Bridge over en doorgaan met wandeling 2.

Wandeling langs de Hudson 2

Begin hier bij de Brooklyn Bridge, of vervolg je route na wandeling 1. Kijk op de brug vooral eens achterom, naar de skyline van Manhattan, of probeer de andere bruggen of het Vrijheidsbeeld te spotten. Ga aan het eind rechtsom naar Brooklyn Bridge Park. Je kunt ook via Middagh Street naar de Brooklyn Hights Promenade lopen, met uitzicht op het park beneden. Ga gerust onderlangs, ook zeker de moeite waard en zo kun je onder de brug doorlopen naar bijvoorbeeld de Manhattan Bridge. Of ga aan het eind van de Brooklyn Bridge linksom en verken die wijk. Loop richting Manhattan Bridge en je hebt een mooi doorkijkje tussen de gebouwen. Kies je voor de Promenade, dan zit je in Brooklyn Heights. Loop door tot aan Montague Street; hier vind je Montague Street Bagels, waar ze een super uitgebreide kaart hebben met (je raadt het al) bagels! Je loopt er zo voorbij, omdat het in een soort souterrain bevindt. Let op de neonletters Hot Bagels & Deli, kan niet missen. Loop daarna de straat uit naar Court Street, hier staan veel gerechtsgebouwen. Loop links of rechts, geniet van de ‘hipheid’ en laat je verrassen door boetiekjes en leuke restaurantjes.

Back to top

8. Verrassende extra’s

New York bestaat niet alleen uit Manhattan. Ook de andere wijken bieden verrassende plekken. Zo is Brooklyn uniek vanwege de vele culturele invloeden. Je ziet regelmatig Nederlandse straatnamen terugkomen; natuurlijk is Brooklyn zelf al een vorm van Breukelen. Het begin, bij de Hudson, is nu echt hip aan het worden. Verder naar achteren kan nog wel wat rumoeriger zijn. Maar ook Brooklyn bestaat uit verschillende wijken, die elk hun eigen unieke sfeer hebben. In Brooklyn vind je een van de tofste locaties van de stad: Coney Island. Het is geen eiland, maar wel: strand! Stel je even een stuk strand en zee voor, maar dan met een brede boulevard met allemaal eettentjes en winkeltjes en daar achter een attractiepark. Serieus, je vindt daar achtbanen en andere wilde en rustigere attracties. Je betaalt per attractie, dus je kunt ook alleen even sfeer proeven. De boulevard heeft soms wel activiteiten, maar ook zonder kun je genieten van the American life. Sla de hotdogs niet over, want hier is Nathan’s Hotdogs geboren, inclusief jaarlijkse hot dog eating contest

Zoals je al hierboven hebt kunt lezen, je kunt met de gratis ferry naar Staten Island. Dit eiland is gewoon een onderdeel van New York, maar beetje een ondergeschoven kindje. De meeste mensen (toeristen) gaan alleen heen en weer met de ferry, maar het eiland heeft ook zijn eigen sfeer. Ik ben niet verder het eiland op geweest, maar mocht je even uit de drukte willen, dan kan het nog wel eens verrassend zijn denk ik. Je kunt vanaf Manhattan ook een helicoptervlucht doen. De opstapplek is vlak naast de terminal van de ferry’s. Het is vast de moeite waard, maar ook erg duur! Wat mij nog wel leuk leek is een kort tripje naar Gouvenor’s Island. Dit is gesticht door een Nederlandse ontdekkingsreiziger, meer dan 400 jaar geleden. Maar goed, dat bezoekje komt dan de volgende keer.

“Nu je er toch bent…” Plan eens een tripje buiten New York en ga bijvoorbeeld naar Washington. Met de trein is het zo’n 3 uur, dus het zou zelfs een dagje heen en weer kunnen. Treintickets kunnen nog wel duur zijn, dus ik heb het niet gedaan. Maar wie weet, nu je er toch in de buurt bent?

Back to top

Deze blog is samengesteld op basis van eigen ervaringen. Ik ben twee keer naar New York geweest, waarvan de eerste keer in 2012 vooral enorm toeristisch was; de tweede keer, mei 2018, was meer laid back en living the local life. Vooraf en tijdens heb ik al gezocht naar de leukste tips om te zien en te doen. Ik had veel aan Cynthia’s reisgids (dus Cynthia, bedankt!) Mis je nog iets? Laat het vooral weten!

Advertenties